Alkoholproblemer?

0
176

Det behøver du ikke at takle alene! Alkoholisme og Alkoholbehandling kræver en konsekvent og målrettet indsats, hvis du vil have en chance for at få et bedre liv. Det er ikke et tegn på svaghed, at bede om hjælp. Tværtimod, det er et tegn på at du har erkendt dit problem og har besluttet dig for, at du vil gøre noget ved det.

 

Og det er det første, og allervigtigste skridt på vej mod et bedre liv. Der er ingen garantier, men med den rette behandling er dine chancer faktisk ret gode. Der er sket meget inden for alkoholbehandling. Alkoholisme er en sygdom, det har den største del af den medicinske verden længe været enig om. Og sygdomme forsvinder ikke af sig selv, de skal behandles.

 

Man siger at alkoholisme ikke kan helbredes. Meget tyder på at det er korrekt. Det stemmer også overens med definitionen af alkoholisme som en kronisk sygdom. Kroniske sygdomme er uhelbredelige. Det vil sige, at de ikke kan kureres, man kan ikke blive kvit med dem.

Men de kan behandles. Der findes mange kroniske sygdomme. For ingen af dem findes der en pille der kan kurere dem en gang for alle.

 

Men kroniske sygdomme kan behandles, så man får kontrol over dem, og en bedre livskvalitet.

Og sådan er det også med den kroniske sygdom som kaldes alkoholisme.

 

Er alkoholisme selvforskyldt?

Er gigt selvforskyldt? Eller en ryglidelse der giver kroniske smerter?

Har man først accepteret at alkoholisme er en sygdom, bliver spørgsmålet om skyld irrelevant.

Bestemte beslutninger, man træffer på et eller andet tidspunkt i livet, har bestemte konsekvenser. Kan være, at hvis du aldrig havde drukket din første øl, så ville du aldrig være blevet alkoholiker. Måske ikke.

 

Eller måske alligevel. Det er der ingen der kan vide. Nogle mennesker bliver afhængige af bestemte stoffer, mens andre ikke bliver det. Lægevidenskaben har siden 90’erne anerkendt at alkoholisme til en høj grad er genetisk betinget.

 

Du har ikke selv valgt dine gener, hvorfor skulle du så føle skyld for at have en tilbøjelighed for en bestemt sygdom? Det er som sagt, irrelevant, uden betydning. Det eneste der virkelig betyder noget er, om du vil gøre noget ved det, eller ej. Det er der, hvor du selv har et ansvar.

Hvem skal styre dit liv?

Når du er afhængig af alkohol (eller andre stoffer) har du mistet kontrollen over dit liv. Dine følelser bliver styret af kemiske signalstoffer inde i hjernen. Sådan er det faktisk for alle os mennesker. Men når man er alkoholiker har disse kemiske stoffer forandret sig. De er ikke længere de samme, som hos mennesker der ikke lider af alkoholisme.

 

Muligvis har disse stoffer altid været anderledes, hos mennesker med den genetiske betingelse, der fremmer alkoholisme. I dag ved man også at nedbrydningen af alkohol danner ekstrem stærkt vanedannende stoffer i hjernen. Det er disse stoffer der er ansvarlige for afhængigheden.

Nye erkendelser, nye behandlinger

 

Det er ret nye medicinske erkendelser, og de er meget vigtige. Disse erkendelser har også givet anledning til, at man har kunnet udvikle nye behandlingsmetoder. Behandlingsmetoder som fokuserer mindre på sociale betingelser og årsager, og mere på medicinske.

 

Alkoholbehandling drejer sig om at genvinde kontrollen over dit liv. Det er dig der skal styre dit liv, ikke sprutten, eller hvad sprutten gør med din hjerne. At tage kontrol over dit liv er en forudsætning for at have et godt liv. Det er ikke nødvendigvis nemt, men det kan lade sig gøre.

Med den rette hjælp kan det lade sig gøre.

 

Enig?