Hudsygdommen psoriasis behøver ikke at ramme dig hårdt

0
238

En af de hyppigst forekommende sygdomme i Danmark hedder psoriasis. Det er en hudsygdom, der viser sig på kroppen i form af røde, sårlignende plamager i varierende størrelser. De mest almindelige steder, at psoriasis opstår, er i hovedbunden, på albuerne og på knæene.

 

Hvis man er blevet ramt af psoriasis, er det meget forskelligt, hvor meget man mærker til sygdommen – nogle mennesker er dækket af plamager over hele kroppen og er meget generede af det, imens andre knap nok bemærker, at de faktisk lider af det. Derfor behøver det ikke betyde, at du får ødelagt hele din livskvalitet, hvis du har været uheldig og har fået psoriasis.

Skulle du alligevel komme til at lide af en meget slem form, kan du heldigvis trøste dig med, at psoriasis kommer og går – det er altså ikke lige slemt hele tiden. Derfor behøver det heller ikke i dette tilfælde være afgørende for din livskvalitet. Desuden er det også muligt at holde det nede.

 

Hvorfor har jeg fået psoriasis, og hvordan holder jeg det nede?

Der er flere årsager til, at du kan blive ramt af psoriasis. Man er endnu ikke helt bevist om, hvorfor sygdommen egentlig rammer, men der er en ting, der synes at spille ind: Arv. Hvis dine forældre eller andre i din familie lider af psoriasis, er der muligvis en større risiko for, at du bliver ramt af det. Det behøver dog ikke at være afgørende, og ingen har endnu kunne sige, at det er derfor, man bliver ramt.

Skulle det ske, at du er blevet ramt af psoriasis, og går det ud over din livskvalitet, så er der nogle ting, du kan gøre for at holde det nede. Selvfølgelig kan du modtage behandling, men der er faktisk også nogle ting, du selv kan gøre.

 

Du kan for det første sørge for at leve et stressfrit liv. Stress kan påvirke sygdommen, og derfor er det meget vigtigt, at du undgår stress og ikke lader lade det påvirke dig for meget, hvis det rammer dig.

Desuden kan du have fokus på din kost og leve sundt og varieret. Du kan derunder sørge for at undgå sukker, alkohol og rygning. Hvis du prøver at holde dig nogenlunde væk fra sukker og kun nyder alkohol i moderate mængder samt holder dig helt væk fra rygning, så er der en chance for, at du kan gøre dit liv med psoriasis nemmere.

 

Hvem bliver ramt af psoriasis?

I Danmark bliver cirka 2-3 % af befolkningen ramt af psoriasis, og den kan faktisk ramme alle. Dog har man større risiko for at få psoriasis, hvis ens forældre eller andre i familien har det.

Faktisk har både mænd og kvinder lige stor risiko for at blive ramt, og det sker tit, når man er omkring 16-20 år, men det forekommer også hos mennesker der er ældre.

 

Hvis du har lyst til at undersøge hudsygdommen yderligere – og blandt andet lære mere om, hvordan du med fokus på din kost kan holde den nede – så kan du læse om psoriasis her.