Det Store Problem Med Overspringshandlinger

0
1623

Jeg har tænkt utroligt meget på overspringshandlinger for nyligt, både årsager og potentielle løsninger. Måske har det været en overspringshandling i sig selv?

Hvad er nogle af årsagerne til, at man konstant udsætter at lave en opgave? I min udforskning af dette emne, har jeg opdaget en del faktorer. Der er dog to, der viser sig at være de største grunde til overspringshandlinger: perfektionisme og impulsivitet.

Ideerne bag disse to mulige årsager er faktisk ret lette at forstå, og de fleste kan nikke genkendende til dem.

Med perfektionisme opstår overspringshandlingerne, fordi perfektionisten ikke er i stand til at starte eller afslutte en opgave, da resultatet aldrig vil leve op til perfektionistens urealistiske standarder. Det giver ganske god mening.

For den impulsive person er overspringshandlinger et resultat af manglende evne til at sætte sig ned og virkelig fokusere på én ting ad gangen. Det er altså distraktioner der fører til udsættelse. Den impulsive overspringshandler kan have for mange projekter på én gang, eller finde på nye mere spændende ting at lave, for at komme på flugt fra det måske mere ubehagelige arbejde.

Så hvor godt forklarer “perfektionisme” og “impulsivitet” fænomenet overspringshandling?

Lad os starte med perfektionisme. Er perfektionisme årsag til udskydelse? Selvfølgelig er det det – i varierende grad! Det påvirker nogle mennesker mere end andre. Det betyder dog noget meget vigtigt for denne teori: Ikke alle er en perfektionister, så dette er ikke svaret alle søger. Alligevel overspringer alle i nogen grad.

Det tyder altså på, at perfektionisme er det fulde svar.

Hvad med udsættelse forårsaget af impulsivitet? Dette giver også umiddelbart god mening, men jeg tror stadig ikke det forklarer alle overspringshandlinger. Tænk eksempelvis på folk der formår at udskyde en vigtig opgave i flere måneder eller år – det kan ikke forklares med impulsivitet som den eneste faktor. Der er reel dedikation involveret i denne form for udsættelse. Paradoksalt nok skal du arbejde hårdt for at slippe udenom opgaven!

Nej, impulsivitet er også kun en del af historien om overspringshandlinger.

 

Kernen af overspringshandlinger

Jo mere jeg læser op på det, desto mere bliver det klart for mig, at udsættelse har meget tilfælles med kræft: Der er så mange typer og årsager til overspringshandlinger, men de bliver alle grupperet sammen under ét og samme term.

Kilden til overspringshandlinger er sandsynligvis ikke forankret i noget psykologisk træk, som perfektionisme eller impulsivitet. Det ville være rart at kunne identificere en bestemt årsag, men det er bare ikke så nemt.

Nej, udsættelse er ikke “forårsaget” af noget i sig selv – det er en del af hvem og hvad vi er. Det er et medfødt træk af vi har som mennesker. Det ses tydeligt i den måde de danske virksomheder håndterer overspringshandlinger hos deres medarbejdere på – de sender dem ikke til psykolog eller læge. Derimod accepterer de at vi mennesker har en tendens til overspringshandlinger, og sætter ting i system for at mindske skaden det har. Den måde virksomhederne effektiviserer forretningsprocesser på, kan du lære noget af. De dokumenterer hvad der skal gøres, og hvad der er gjort, for at holde overblikket, og sørger for at motivere medarbejderne og ikke køre dem for trætte.

Det samme bør du gøre. Lav et system på hvordan du arbejder, og hold dig til det. Sørg for at give dig selv belønninger når du gør det godt, og ikke at være for hård ved dig selv.